Als het winter is, is het fijn thuis te komen in een warm huis. Om te voorkomen dat je op een koude vloer loopt, is een vloerverwarming de oplossing. Vloerverwarmingen zijn er in verschillende vormen. Zo heb je een watergedragen vloerverwarming en een elektrische vloerverwarming. Een watergedragen vloerverwarming wordt veel geplaatst in nieuwbouwhuizen op het moment dat de vloer wordt gemaakt. Deze zijn dan ook een stuk lastiger te plaatsen bij een al bestaande vloer. Voor al bestaande vloeren zijn elektrische vloerverwarmingen een goede optie. Hierbij kan je kiezen tussen elektrische vloerverwarmingsmatten, elektrische dekvloerkabels en elektrische foliesystemen. De elektrische dekvloerkabel is echter meer geschikt om te plaatsen in een nieuwe cementdekvloer.
Elektrische vloerverwarmingsmat
Vaak worden er elektrische matten gebruikt wanneer er een elektrische vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Deze elektrische matten zijn namelijk eenvoudig te installeren. De elektrische mat is erg dun, de mat is namelijk zo’n 4 millimeter dik. In deze dunne mat zitten kabels. Deze kabels zijn 2 tot 3 millimeter dik en zijn met een zigzagpatroon in de mat verwerkt. Over het algemeen worden elektrische matten geplaatst bij tegelvloeren en op een bestaande afwerkvloer. Ze kunnen rechtstreeks in de tegellijm of egaline worden verwerkt. De mat ligt vrijwel direct onder het oppervlak, hierdoor wordt de vloer ontzettend snel warm. De elektrische matten kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming maar ook als bijverwarming. Een groot voordeel is, is dat het niet nodig is om de vloer te uit te frezen.
Elektrische dekvloerkabel
De elektrische vloerverwarming met kabel wordt vooral gebruikt om rechtstreeks in een nieuwe cementdekvloer te plaatsen. Het systeem wordt opgebouwd uit één of meerdere lange kabels. Deze flexibele kabels worden in een lussenpatroon op de vloer gelegd. De kabel kan vervolgens worden aangesloten op een energiebron. Met behulp van een slimme thermostaat wordt de temperatuur volledig geregeld. In aanschaf, maar ook in energieverbruik is dit systeem erg voordelig. De kabels kunnen zowel diep als ondiep in de vloer worden geplaatst. Ook de elektrische dekvloerkabels kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming en als bijverwarming. De vloer blijft lang warm omdat de cementdekvloer die boven de kabel ligt, ook de ‘chape’ genoemd, nog warmte vasthoudt. Het duurt wel wat langer voordat de vloer is opgewarmd. Voor een al bestaande vloer is de elektrische kabel niet ideaal omdat de vloer dan moet worden gefreesd om de kabel in de vloer te plaatsen.
Elektrische vloerverwarming in de vorm van folie
Ook is er een manier op de vloer op te warmen met een elektrische foliesysteem. De folie die hierbij wordt gebruikt, is gemaakt van kunststof en flinterdun. Omdat deze folies zo dun zijn, namelijk zo’n 0,3 millimeter dik, zijn ze erg geschikt om onder houten, parket en laminaatvloeren te leggen. Het systeem wordt hierdoor ook wel laminaatverwarming genoemd. De folie wordt bevestigd op dunne polystyrene isolatieplaten. Deze isolatieplaten zorgen ervoor dat er geen warmte aan de onderkant van de folie verloren gaat. De foliesystemen zijn eenvoudig op maat te maken. Het is mogelijk om verschillende delen van de vloer apart te kunnen bedienen. Een elektrische vloerverwarming met foliesysteem wordt vooral gebruikt als bijverwarming.
Heb je interesse in een elektrische vloerverwarming? Neem dan eens een kijkje op de website van VloerverwarmingStore.