De puntjes op de ‘i’ voor je gaat emigreren

Wil of ga jij emigreren en wil je zeker weten dat je echt met alles rekening hebt gehouden? In dit artikel vind je de kleine dingen die misschien tussen je vingers glippen tijdens het organiseren van de reis. Zo zorg jij ervoor dat je niet in een eenzaam, moeizaam gat valt in je nieuwe land.

Bereid je voor op de culturele shock

Hoe bekend je ook bent met het land waar je naartoe emigreert, om er echt te wonen en leven is altijd anders dan er voor een paar weken vakantie houden. Als je daadwerkelijk voor langere tijd afhankelijk wordt van de gemeenschap, is het erg belangrijk om opgenomen te worden als onderdeel van de gemeenschap in plaats van als toerist. Afhankelijk van het land waar je heengaat, kun je goed mengen met de bevolking door op de hoogte te zijn van hun cultuur. Dit is niet alleen rekening houden met de nationale feestdagen, maar ook inlezen op de geschiedenis van het land, zodat je weet wat belangrijke punten zijn voor de bevolking. Het proberen van de nationale maaltijden is wel iets dat mooi is om te bewaren om te doen met vrienden die je in het nieuwe land maakt, omdat voedsel een mooie manier van verbinden is. Op internet kun je vaak al veel vinden over het land waar je naartoe gaat, maar kijk ook vooral rond op social media wat de bewoners er zelf over delen. Zo zorg jij dat je genoeg weet om begrip te kunnen tonen voor de bewoners van jouw nieuwe thuisland.

Een sociaal vangnet opbouwen voordat je uitvliegt

Wat veel mensen onderschatten is het maken van vrienden of kennissen in het nieuwe land. Juist door het verschil in culturele omgang, kan het heel moeilijk zijn om contacten te leggen in je nieuwe thuisland waar je tijd mee kunt spenderen en die jou kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt. Je kunt voor jezelf dus al een nieuw sociaal nestje opbouwen door op bijvoorbeeld Facebook of Reddit op zoek te gaan naar groepen van andere emigranten die in je nieuwe land wonen. Zo kun je online alvast contacten leggen en kijken of er mensen in de buurt wonen met wie je een klik hebt. Ook kun je via deze mensen alvast wat leren over de culturele gedragingen en andere belangrijke dingen die eerder al besproken zijn. Je kunt ook kijken of er in jouw nieuwe stad of dorp, of in de buurt daarvan, misschien een groep samenkomt van emigranten waar jij je bij kunt aansluiten. Vooral omdat je als emigrant soms flink buiten de boot kunt vallen in een nieuw land, is het fijn om hierover te kunnen sparren en verbinding te maken met mensen die hetzelfde meemaken als jij. Hoe erg je ook denkt dat je het in je eentje of met je gezin wel doorstaat, in een semi-onbekend land leven is toch een hele opgave, dus het is altijd fijn als je kunt terugvallen op mensen die door hetzelfde zijn gegaan.

Laat je huidige thuisland niet volledig achter

Als je gaat emigreren, kan het zijn dat je helemaal wilt opgaan in je nieuwe thuisland, maar het is belangrijk om je eigen roots niet helemaal aan de kant te leggen. Juist omdat je hier bent opgegroeid, zullen veel van je comforts gedompeld zijn in Nederlandse dingen. Vooral eten geeft veel mensen comfort. In plaats van koffers vol lekker Nederlands eten meenemen, kun je ook gebruik maken van een Nederlandse groothandel die levert in buitenland. Dan kun je jouw voorraad lekker aanvullen wanneer het bijna op is, zonder dat je direct een vliegticket en tijd moet besteden aan jouw favoriete Nederlandse eten of drinken in jouw nieuwe thuisland te krijgen. Daarnaast kun je zo gemakkelijk leuke cadeautjes geven aan collega’s die hen iets laat zien van jouw cultuur. Wederom een mooie manier om te verbinden met jouw nieuwe relaties. Gemeenschap is alles om ervoor te zorgen dat jij het overleeft in je nieuwe thuisland, wees dus niet bang om hierin te investeren. Dan ga jij goed voorbereid emigreren en wordt jouw verhaal een succes.

You May Also Like

More From Author