Sedum dak op uw woning laten leggen

Een groen dak is een prachtige aanwinst voor de woning. Een groen dak vormt harmonie met de natuur. Tevens is een groen dak gezond voor mens, dier en plant. Het klimaat wordt er beter van. De planten zorgen ervoor dat de aarde minder snel opwarmt doordat ze extra zuurstof in de lucht brengen. Daarnaast absorberen ze UV-licht en reflecteren ze dit. Door de vorming van condens deeltjes blijft de lucht ook koeler. Zonnepanelen werken door het verkoelende effect beter met sedummatten. De woning blijft koeler doordat ze goed isoleren. Ook onderliggende dak materialen worden door een groen dak beschermd. Groene daken trekken beestjes aan als vlinders, bijen en vogels waardoor de natuur beter haar werk kan doen. De Co2 uitstoot wordt door de planten sterk teruggedrongen. Wie duurzaam wilt zijn moet zeker in een groen dak investeren.

Welke sedum daken kan een dak verdragen?

Op elk dak zoals het huis, tuinhuisje of op de garage kunnen sedummatten worden gelegd. Er zijn lichte sedummatten van 45 kilo m2 tot hele zware met intensieve vegetatie van 500kg per m2. Het is van belang van te voren een goede dakinspectie uit te laten voeren om te kijken wat de constructie voor draagkracht aankan. Een goede sedummat doet de kwaliteit van het dak ten goede, mits deze niet beschadigd is en lekkages bevat. Een stevig vernieuwd dak kan goed een groen dak weerstaan. Groene daken kunnen het beste op een plat dak worden gelegd. Schuine daken die te stijl zijn zorgen ervoor dat het water snel wegloopt en dat de plantjes op de matten gaan verschuiven. De plantjes kunnen zo eerder droog komen te staan. Daken kunnen zowel intensief als extensief zijn. Intensieve daken zijn het meest duurzaam omdat zij de meeste vegetatie aan planten hebben door de dikkere substraatlaag. Ze kunnen wel erg zwaar worden en het dak moet het aankunnen.

Sedum dak plantjes kiezen en samenstellen

Plantjes op sedumdaken kunnen zeer divers zijn. Zo kunnen er kruiden, bloemen, grassen, en mossen op groeien. Het verstandigste is dat de planten niet heel veel onderhoud nodig hebben als u het dak weinig betreedt. Voor eenvoudige extensieve sedumdaken zijn wat mossoorten en vetplantjes voldoende. Deze vragen weinig onderhoud. De ligging van het dak bepaald ook wat voor planten het beste op een sedumdak kunnen worden geplaatst. De ene plant heeft meer behoefte aan zon dan de ander. De samenstelling moet ongeveer gelijk zijn. Als het dak zonnepanelen heeft of veel schaduw, zijn schaduwplanten de beste optie.

Groene gevel als alternatief bij een zeer schuin dak

Hele schuine daken kunnen het beste worden voorzien van groene gevels. Een groen dak kan niet goed functioneren op een te schuin dak. Groene gevels dragen bij aan het milieu en zorgen net zo goed voor een zuurstofrijke lucht. Klimplanten en hangplanten in bakken kunnen de gevel mooi versieren.

You May Also Like

More From Author